Golden Retrieveren

Golden Retrieveren blev fremavlet i England i sidste halvdel af forrige århundrede, og skulle fortrinsvis bruges som apportør af fuglevildt. Racen opnåede i hjemlandet hurtig anerkendelse og stor succes på grund af dens dressérbarhed, rolige sind og smukke ydre. De første golden retrievere i Danmark blev importeret i 1958 af Kennel Tais (som ikke findes mere). I 60’erne blev der af forskellige opdrættere importeret mere end 40 hunde, som ikke kom til at sætte deres præg på avlen, men måske nok på bybilledet. I 1960 blev der stambogsført 13 golden retrievere og i 1975 nåede registreringerne sit højdepunkt med knap 3300 hvalpe. I dag registreres der ca. 800 -1000 hvalpe årligt.
 

Lidt Historie

I 80'ernes danske arvl af Golden Retrievere blev hovedvægten lagt på pengepungen. Der blev masseproduceret goldenhvalpe, som aldrig skulle prøve eller have talent til at apportere en enkelt fasan. Udseendet ændrede sig ligeledes: De mest karakteristiske typer blev udstillingsmodellen og jagtmodellen. Mellem disse prøvede enkelte opdrættere, at fastholde det bedste fra begge lejre samlet i, hvad vi i dag kalder "Dual-purpose" linjerne. Denne ændring skete som et resultat af udviklingen i avlsarbejdet i England, idet mange af de engelske hunde, der blev importeret, fik stor indflydelse på den danske avl.
 
100 år gammel billede af en Golden retriever udstillings chamchampion: 
Ch Noranby Campfire
 

Goldens i dag

I dag er golden retrieveravl stadig meget nuanceret. Nogle vælger at fokusere på udstillingslinier, mens andre vælger at fokusere på jagtlinier. Enkelte prøver stadig at fastholde Dual Purpose begrebet, selvom det er blevet sværere. Markprøverne og udstillingerne har ændret sig gennem årene og i sidste ende fjernet sig fra hinanden. I dag klarer den den mindre og mere atletiske jagtgoldens sig bedre på markprøverne, fordi man ønsker at se fart, stil og vedholdenhed, hvor man i udstillingsringen er mere fokuseret på nogle bestemte eksteriøremæssige kvaliteter. Dette honorerer opdrætterne naturligvis i deres valg af avlsmateriale. På denne måde er man endt med to typer Goldens. Generelt kan man sige, at lyse golden retrievere er avlet med vægt på udseende, hvor de mørke er avlet på arbejdsegenskaber og en lidt lettere kropsbygning.
 
Vassruggens Trittil Bragaskal 5 år gammel 

 

Jagtgoldens

En Golden Retriever, der er avlet med vægt på de jagtlige egenskaber, kendetegnes lettest ved, at der i dens stamtavle forekommer flere højt markprøvepræmierede hunde på både han- og tæveside. Andre kendetegn er, at de typisk er mindre af statur, men stærke, sunde og smidige med en gylden til rød pelsfarve. 
En Jagtgolden har som individ mange facetter fra den omgængelige og hengivne familiehund, der gerne ligger i arm eller sover i fodenden, over den veloplagte og åbenlyst motiverede konkurrencehund på markprøver, workingtestes eller ved anden hundesport, til den perfekte jagtkammerat. På jagt er Golden Retrieverens styrke efterskudsarbejdet, men den fungerer også udemærket som drivende hund.
 
Henrik Billeschou | Krekærlunds Allé 139, Malling - Denmark | Tlf.: +4529136165